onsdag 30. november 2011

Huset vårt

Vi kjøpte den lille fincaen El Gaitero vinteren 2009. Drømmen hadde vi hatt lenge – spesielt den kvinnelige delen av husstanden, som alltid har hevdet at hun er født i feil land, og er svært varmekjær. Vi hadde reist i Andalucía på ferieturer tidligere og falt for kultur og landskap. Høsten 2008 tok vi kontakt med norske meglere om mulig huskjøp. Men: «Alle» nordmenn vil visst ha hus rett på stranda – det er i hvert fall det meglerne tror. En av dem hadde imidlertid kontakt med en dansk megler i Cómpeta, som kunne vise oss flere aktuelle hus og leiligheter. (Selve kjøpsprosessen er en historie for seg, som vi kan komme tilbake til i et annet innlegg …) Axarquia, den delen av Andalucía hvor Cómpeta ligger, altså øst for Málaga, hadde vi faktisk ikke vært i før. Men vi bega oss trøstig i vei og så med en gang at dette bakkete og fjellendte området med små hvite landsbyer kunne vi like! Vi har etter hvert blitt både stolte av og glade i landsbyen «vår» – somos Competeños! Nasjonalparken Sierra de Tejeda har mange turmuligheter, og det er ikke for langt verken fra kysten eller byer som Málaga og Granada om man skulle få lyst til å ta en tur på stranda eller oppsøke kulturtilbud.
Vi falt også for El Gaitero – mest på grunn av beliggenheten på landet ca. et kvarters kjøring fra Cómpeta. Vi har fem mål tomt, med bl.a. 52 oliventrær og 18 mandeltrær. De forrige eierne hadde opparbeidet en fin hage inntil huset, med bl.a. bougainvillea, sjasmin, sitrontre, pelargonier, akasie, hibiskus, lantana og mange sukkulenter. Det er nesten alltid noe som blomstrer, uansett årstid. Frodigheten understrekes av pinjer, sypress og eukalyptustrær. Dette var viktig for oss – vi ønsket oss en variert utsikt, ikke en gold «ørken», og et paradis ikke bare for oss selv, men også for fuglene!  Utsikten byr også på vinstokkene til «gamle Antonio med kjeppen», olivenlunder og Middelhavet lenger nede. Ja, på klare dager kan vi se helt til Marokko.
Huset i seg selv har potensial, som det heter. Vi lever fint der som det er, det er ikke det, men noen forbedringer ønsker vi oss – og vi er allerede i gang: «Hovedbadet» er blitt fullstendig nytt. Større ble det jo ikke, men vakkert og funksjonelt! Flere oppussingsprosjekter får vi ta «over langs».
Huset består av en «hovedetasje» med stue/kjøkken, et soverom og det nevnte badet, en underetasje med stue (med dobbelt sovesofa), soverom (med køyeseng) og bad. Og så har vi et arbeidsrom (med en sengeplass) på toppen, i tilknytning til takterrassen. I tillegg til takterrassen er det flere andre steder å sitte ute – i sol eller skygge.
Stedet er til leie i perioder hvor vi ikke er der selv. Ta gjerne kontakt! J